Ajattelin opetella tekemään kunnon leipää. Lainasin kirjastosta Mestarileipurin leipäkirjan, jossa kerrotaan miten helppoa se on.. No joo ei se kyllä oo =/
Kaikki alkaa juuresta:
1-3 päivä:
100g vettä
200 g jauhoja
100 g omenaa raasteena
Sekoita 35 asteinen vesi sekä jauhot ja omenaraaste tasaiseksi taikinaksi. kaada seos 2 litran vetoiseen kannelliseen lasitölkkiin.
Pane tölkki kolmeksi päiväksi lämpimään paikkaan. paras lämpötila on 26-20 astetta. Säilytä tölkkiä vaikka suljetun uuniluukun takana. Jouduta käymistä sekoittamalla juurta pari kertaa päivässä.
(pikkuvinkkinä kannattaa kirjottaa muistilappu siihen uuniin että muistaa ottaa pois ennenkuin alkaa paistamaan jotakin... )
4päivä:
Kaavi juuri isoon astiaan. Lisää 200g jauhoja ja 200 g 35 asteista vettä ja anna seistä vielä vuorokausi.
5 päivä:
Juuri on nyt valmis säilytä jääkaapissa käyttöön asti.
Ihan en ymmärtänyt että pitääkö juurelle tehdä vielä jotain vai onko se leivottavaa heti.. no mä leivoin kuitenkin.
Eka leipä: Perinteinen ranskalainen maalaisleipä.
5oo g (5dl) kylmää vettä
400g hapanjuurta
75g grahamjauhoja
50g ruisjauhoja
650g vehnöjauhoja
18g merisuolaa
Pane kaikki aineet suolaa lukuun ottamatta taikinakulhoon ja vaivaa pienimmällä teholla 13 minuuttia. Lisää suola, lisää nopeutta ja jatka 5 minuuttia. kunnes taikina on kimmoisaa.
Pane taikina öljyttyyn kannelliseen muovilaatikkoon ja anna sen levätä 2 tuntia. Painele taikina kasaan kaksi kertaa sinä aikana.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile kaksi kiinteää palloa. Pane ne jauhotetulle leivinliinalle ja siivilöi päälle grahamjauhoja. Peitä toisella liinalla.
Anna leipien kohota 120 min. tai yön yli jääkaapissa.
Pane pelti uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen.
Tee leipiin viillot ja pane uuniin, suihkuta sinne vettä.
Vähennä 200 asteeseen 5 minuutin kuluttua. Jatka paistamista 10 min, avaa luukku ja päästä sinne ilmaa. Toista tämä kaksi kertaa paistamisen aikana
Paista leipiä yhteensä 60 min.
Tässä leivät ennen uuniin menoa.
Ja tässä kypsänä
Leivästä piti tulla mehevä ja ilmava.. Minun leivästä tuli kova kun kivi =/ Mutta leivästä tuli tosi hyvän makuinen.
Toinen leipä:
5dl vettä
400g hapanjuurta
700g vehnäjauhoja
80g ruisjauhoja
18g merisuolaa
Suolan määrä tuntu tosi isolta joten laiton vain 14 g kumpaankin.
Tee taikina kuten yllä
Ennen uuniin menoa
Tämä leipä onnistu paljon paremmin.
Kommentit