Ajattelin opetella tekemään kunnon leipää. Lainasin kirjastosta Mestarileipurin leipäkirjan, jossa kerrotaan miten helppoa se on.. No joo ei se kyllä oo =/

Kaikki alkaa juuresta:

1-3 päivä:

100g vettä

200 g jauhoja

100 g omenaa raasteena

Sekoita 35 asteinen vesi sekä jauhot ja omenaraaste tasaiseksi taikinaksi. kaada seos 2 litran vetoiseen kannelliseen lasitölkkiin.

Pane tölkki kolmeksi päiväksi lämpimään paikkaan. paras lämpötila on 26-20 astetta. Säilytä tölkkiä vaikka suljetun uuniluukun takana. Jouduta käymistä sekoittamalla juurta pari kertaa päivässä.

(pikkuvinkkinä kannattaa kirjottaa muistilappu siihen uuniin että muistaa ottaa pois ennenkuin alkaa paistamaan jotakin...  )

4päivä:

Kaavi juuri isoon astiaan. Lisää 200g jauhoja ja 200 g 35 asteista vettä ja anna seistä vielä vuorokausi.

5 päivä:

Juuri on nyt valmis säilytä jääkaapissa käyttöön asti.

 

Ihan en ymmärtänyt että pitääkö juurelle tehdä vielä jotain vai onko se leivottavaa heti.. no mä leivoin kuitenkin.

Eka leipä: Perinteinen ranskalainen maalaisleipä.

5oo g (5dl) kylmää vettä

400g hapanjuurta

75g grahamjauhoja

50g ruisjauhoja

650g vehnöjauhoja

18g merisuolaa

 Pane kaikki aineet suolaa lukuun ottamatta taikinakulhoon ja vaivaa pienimmällä teholla 13 minuuttia. Lisää suola, lisää nopeutta ja jatka 5 minuuttia. kunnes taikina on  kimmoisaa.

Pane taikina öljyttyyn kannelliseen muovilaatikkoon ja anna sen levätä 2 tuntia. Painele taikina kasaan kaksi kertaa sinä aikana.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile kaksi kiinteää palloa. Pane ne jauhotetulle leivinliinalle ja siivilöi päälle grahamjauhoja. Peitä toisella liinalla.

Anna leipien kohota 120 min. tai yön yli jääkaapissa.

Pane pelti uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen.

Tee leipiin viillot ja pane uuniin, suihkuta sinne vettä.

Vähennä 200 asteeseen 5 minuutin kuluttua. Jatka paistamista 10 min, avaa luukku ja päästä sinne ilmaa. Toista tämä kaksi kertaa paistamisen aikana

Paista leipiä yhteensä 60 min.

Tässä leivät ennen uuniin menoa.1241289513_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Ja tässä kypsänä1241289655_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Leivästä piti tulla mehevä ja ilmava.. Minun leivästä tuli kova kun kivi =/ Mutta leivästä tuli tosi hyvän makuinen.

 

Toinen leipä:

5dl vettä

400g hapanjuurta

700g vehnäjauhoja

80g ruisjauhoja

18g merisuolaa

 

Suolan määrä tuntu tosi isolta joten laiton vain 14 g kumpaankin.

Tee taikina kuten yllä

 

Ennen uuniin menoa

1241290042_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Tämä leipä onnistu paljon paremmin.1241290150_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1241290262_img-d41d8cd98f00b204e9800998e